Търсене
СЪДЪРЖАНИЕ

ФИЛОСОФИЯ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО

АЛТЕРНАТИВА

Затвори Владимир Мегре

Затвори Нийл Доналд Уолш

Затвори Новата педагогика

Затвори Здравеопазване = Болестоопазване

Затвори Семейните отношения

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори Анонимните

Затвори България днес!

Затвори Бърза помощ

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори Второ тримесечие на 2016

Затвори Второ тримесечие на 2017

Затвори Второ тримесичие на 2013

Затвори Второ тримесичие на 2014

Затвори Второ тримесичие на 2015

Затвори Електра

Затвори Клаус Джоул

Затвори Крайон от Русия

Затвори ПЪТЯТ КЪМ ВЪЗНЕСЕНИЕТО

Затвори Писма на Христос

Затвори Поезия

Затвори Послания от Космическото Братство

Затвори Първо тримесечие на 2014

Затвори Първо тримесечие на 2016

Затвори Първо тримесечие на 2017

Затвори Първо тримесичие на 2015

Затвори СМАЙВАЩАТА СИЛА НА ЕМОЦИИТЕ

Затвори Селфидона

Затвори Текущата ситуация

Затвори Текущата ситуация - второ полугодие на 2012

Затвори Текущата ситуация - последно тримесичие на 2012

Затвори Текущата ситуация - първо тримесичие на 2013

Затвори Трето тримесечие на 2016

Затвори Трето тримесечие на 2017

Затвори Трето тримесичие на 2013

Затвори Трето тримесичие на 2014

Затвори Трето тримесичие на 2015

Затвори Христос говори2:

Затвори Христос говори:

Затвори Четвърто тримесечие на 2015

Затвори Четвърто тримесечие на 2016

Затвори Четвърто тримесичие на 2013

Затвори Четвърто тримесичие на 2014

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Молба за прошка
Помощен
Посетители

free counters

В помощ на духовното усъвършенстване - Да мислиш некачествено, е опасно за живота

Да мислиш некачествено, е опасно за живота

    От детството ни учат да не правим лоши неща, да не обиждаме и се караме, да не лъжем и крадем и т.н. Неясно защо обаче, тогава не ни учат, че не трябва да мислим неефективно. Ще кажете "Защо ни е, след като никой не знае, какво мислим". Отговорът е прост - точно мислите създават алгоритъмът на действията ни, при това ги инициират. С други думи - мисълта е началото на всичко.
    И точно затова трябва да се учим да мислим правилно и да контролираме постоянно движещия се поток от мисли в главата ни. А всичко останало, както се казва, ще се подреди. И това е много важно, особено за вас. Важно е да контролирате мислите си постоянно, защото иначе те ще ви контролират и насочват към техния си път. Умението да въвеждаш ред в главата си и да я поддържаш винаги чиста, а не само за ден или седмица, е висш пилотаж, който носи щастие и удовлетвореност от собствения живот.
    Така, че всичко е много просто. Но само за тези, които реално са почувствали или повярвали в това, че не всяка, родена в главата ви мисъл, е ваша и че всъщност можете да управлявате и ръководите мислите си, като ги насочвате в необходимото русло. За нещастие повечето си мислят, че отговорен за всичко случващо се в главата е притежателят на тази глава. Че той е управителят на живота си, а всички проблеми, неприятности и малки спънки, които изникват по пътя му, са дело на лошите или са удари на съдбата.
    Ако не сте разбрали, че мисълта е нещо сериозно, могъщо, непознато докрай, но в същото време и поддаващо се на управление нещо, то не си губете скъпоценното време да четете нататък. Сега заедно ще определим етапите на възникване на мисълта, развитието й, породените от нея действия и последствията от тях. А за десерт непременно ще разберем, как да я управляваме.
    Така че, да започнем.
    Сигурно ви се е случвало, лошото ви настроение да е помрачавало всичко около вас и сякаш обидата, гневът, злобата и недовоството наистина ви душат. Пак със сигурност сте имали и състояния, при които ви се е искало да прегърнете целия свят, радвали сте се на дребните неща и сте виждали всичко само от добрата му страна. А дали сте разбирали, че и едната и другата ситуация са се пораждали именно във вашата глава? Че развитието на събитията е следвало стъпка по стъпка развитието на мислите ви?
    СИТУАЦИЯ: Понеделник сутрин. Събудил ви е будилникът, вместо сладко да се протегнете и погледнете с възторг през прозореца с предчуствието за плодотворен ден. Събуждате се с мисълта, че трябва да ставате и пак да отидете на тази омразна работа, където никой нищо не иска да прави, началникът е вечно недоволен, заплатата мизерна, а и трябва да минете през стягата на препълнената маршрутка или със собствения си автомобил да се нервите по задръстените кръстовища. Това изобщо не ви харесва, но са ви нужни пари, за да оцелявате. Затова още преди да сте станали, "предвиждате" всички тези събития с мисълта: "Господи, по-скоро да мине тази седмица и да идват почивните дни". И почти непременно вечерта констатирате, че днес денят е бил неудачен.
    РАЗБОР НА МЕРОПРИЯТИЕТО
    Да започнем с искането ви по-бързо да идват почивнит едни. Осъзнавате ли, че искате да съкратите живота си - единствения си и неповторим живот? Само помислете. Може би е по-добре да смените работата си. Да продължим - неприятностите, което ви се струва, че сте предвидили, всъщност не е предвиждане, а програмиране. Включването на механизма по реализирането в живота на всичко това, което сме обрисували с мислите си във въображението. Само една пакостлива мисълчица, незнайно откъде дошла при пробуждането ви, включва потока негативни мисли, обрисуващи различни негативни ситуации. Само една мисъл е отворила в главата ви вратата за лавина подобни по насока мисли. А тя пък откъде се е взела? Възможно е да са ви я поднесли, а вие без да забележите това, да я приемете. Подобно нещо се случва след като преди заспиване гледате суперрекламиран филм, който поражда мисли за седмици напред - не само за събуждането. Обърнете внимание на това, какво се натворява в главата ви след вечерен киномаратон. Няма да се чувствате добре от огромното количество негативни мисли, предизвикващи достатъчно отрицателни емоции. Ще разберете, че така сте попаднали под влиянието на омразата, недоволството, страха, завистта, разочарованията и те имат надмощие над вас като влизат постепенно в живота ви. Нима наистина искате това?
    Има и такъв вариант, при който сте допуснали мисъл, която не сте разпознали като предизвикваща бъдещи неприятности. Тайната вратичка на тези мисли е потациалната ви готовност да осъдите глупавия си началник, да се скарате на немърливеца, който ви е настъпил в автобуса, да се възмутите от дейността на правителството и т.н. Каквото и да е, настроението ви е развалено за целия ден. А оттук и произтичащите последствия.
    Разгледахме изцяло ежедневна ситуация, която се повтаря много, много често. Сигурно всеки е попадал в нея и е проклинал за това всичко на света, като си остава в омагьосания кръг от неведението и безсилието да промениш нещо.
    Но сега, след разбора на тази ситуация и съответните изводи, можем да действаме не в тъмнината на невежеството, а в лъча на знанието. Сега, познавайки врага открито, ще ни е много по-лесно да го овладеем. Остава ни само да формулираме алгоритъмът на мислене, при който действително сами и абсолютно осъзнато да строите живота си.
    Преди всичко трябва да се научите да филтрирате постъпващата информация, да проследявате, към какво ви подбужда, и за какво ви кара да се замисляте. Откажете се от проследяването или прослушването на негативната информация, защото тя нищо ценно няма да ви донесе, а просто обърква мозъка ви. Много по-добре е да занимавате ума си с нужното за вас, като подбирате щателно полезната, съзидаваща и развиваща информация. Имайте наум, че "празният мозък е работилница на дявола" и повече четете, слушайте и гледайте това, което предизвиква във вас радост и положителни емоции, това, което ви подтиква към познание и развитие - духовно и физическо. И запомнете, много е важно - ако не практикувате последното, бъдете готови, че не само негативните мисли няма да изчезнат от главата ви, но и ще засилят атаката си. На този етап е важно да разберете, че е невъзможно да ги отстраните, но можете да ги изпускате, игнорирате или заменята с положителни. Как да постигнете това?
    ОБЯСНЯВАМЕ С ПРИМЕР
    Влизате с добро настроение и широка усмивка в кабинета на шефа си, за да му докладвате за навреме изпълнената задача, а той ви се нахвърля като развързано куче и ви обвинява за нещо, в което нямате вина. Опирайки се на предишните си шаблони, щяхте да се оспорвате и се оправдавате, като доказвате обратното с развалено за няколко дни напред настроение, носещо армия от негативни мисли с последстия. Нека сменим алгоритъмът. В отговор на бурните му реакции, мислено му пожелайте добро и радост, тъй като в момента сам вреди на себе си. Ако ви е трудно да го направите на момента, възползвайте се от нелепа и смешна асоциация - представете си го яхнал по гащи магаре, разгонващ с крясъци стадо гъски. За да не наливате масло в огъня, постарайте се да не се разсмивате. Опитайте и ще разберете, че е лесно да не се поддавате на странични дразнители, когато държите мислите си под контрол.
    Винаги, когато усетите, че лошите мисли се прокрадват, веднага превключайте на нещо позитивно, без да чакате да се появи разваленото настроение и сълзите - действайте преди това и тогава никой и нищо няма да успее да повлияне на живота ви и да го подкара по ненужен вам път.
    За да се научите да автоматизирате контролирането на мислите си е нужна практика, практика и пак практика. И непременно трябва да отделите внимание на упражнението за концентриране на вниманието. При това е много важно да задържате вниманието си върху избран обект възможно повече, без да допускате каквато и да е мисъл в главата си. Концентрирайте се често на нещо хубаво, търсете хубавото навсякъде и във всичко (лошото, за съжаление, само се хвърля на очи). Много простички и разбираеми практики за концентрация можете да намерите в книгата на Анастасия Нова. Особено ви препоръчваме практиките "Чаша" и "Цъфнал лотос".
    Предложение и превод: Анита

http://www.liveinternet.ru/users/light2811


Създадено: 18/05/2013 • 09:37
Обновено : 18/05/2013 • 09:37
Категория : В помощ на духовното усъвършенстване
Страницата е посетена 2872 пъти


Версия за печат Версия за печат

react.gifКоментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

^ Нагоре ^

Главна   Новини   Файлове   Препратки   Въпроси   Впечатления   Форум   Статистика  


  Site powered by GuppY v4.6.28 © 2004-2005 - CeCILL Free License

Страницата е генерирана за 0.37 секунди