Търсене
СЪДЪРЖАНИЕ

ФИЛОСОФИЯ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО

АЛТЕРНАТИВА

Затвори Владимир Мегре

Затвори Нийл Доналд Уолш

Затвори Новата педагогика

Затвори Здравеопазване = Болестоопазване

Затвори Семейните отношения

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори Анонимните

Затвори България днес!

Затвори Бърза помощ

Затвори В помощ на духовното усъвършенстване

Затвори Второ тримесечие на 2016

Затвори Второ тримесечие на 2017

Затвори Второ тримесичие на 2013

Затвори Второ тримесичие на 2014

Затвори Второ тримесичие на 2015

Затвори Електра

Затвори Клаус Джоул

Затвори Крайон от Русия

Затвори ПЪТЯТ КЪМ ВЪЗНЕСЕНИЕТО

Затвори Писма на Христос

Затвори Поезия

Затвори Послания от Космическото Братство

Затвори Първо тримесечие на 2014

Затвори Първо тримесечие на 2016

Затвори Първо тримесечие на 2017

Затвори Първо тримесичие на 2015

Затвори СМАЙВАЩАТА СИЛА НА ЕМОЦИИТЕ

Затвори Селфидона

Затвори Текущата ситуация

Затвори Текущата ситуация - второ полугодие на 2012

Затвори Текущата ситуация - последно тримесичие на 2012

Затвори Текущата ситуация - първо тримесичие на 2013

Затвори Трето тримесечие на 2016

Затвори Трето тримесечие на 2017

Затвори Трето тримесичие на 2013

Затвори Трето тримесичие на 2014

Затвори Трето тримесичие на 2015

Затвори Христос говори2:

Затвори Христос говори:

Затвори Четвърто тримесечие на 2015

Затвори Четвърто тримесечие на 2016

Затвори Четвърто тримесичие на 2013

Затвори Четвърто тримесичие на 2014

Брояч

   всичко

   посетители онлайн

Молба за прошка
Помощен
Посетители

free counters

В помощ на духовното усъвършенстване - Загадъчното решение – едновременно освобождаване и ускоряване

Загадъчното решение – едновременно освобождаване и ускоряване

Серапис Бей, 26 ноември 2011, диктовката е предадена на среща в Снике, Холандия

    Серапис Бей е името, което ползвах при обръщението си към земните еволюции от Възнесеното царство. АЗ СЪМ много повече от това, което може да подскаже името, разбира се. Тогава кой съм аз? Аз, както вече сте чули, съм Чохан от четвъртия лъч. На много от вас е известно, че по традиция четвъртият лъч представя лъчът на чистотата, на бялата светлина на Майката. Но както и преди съм казвал, има и друг аспект от лъча на чистотата. И това е лъчът на ускорението.

    Всичко е създадено при забавяне на светлината
    От уроците по физика ви е известно, че ако пропуснете бялата светлина през стъклена призма, тя ще се разложи на цветовете на дъгата. И това символизира, разбира се, че светлината на белия цвят е светлина на ускорението, когато всички останали цветове се проявяват при забавянето на бялата светлина. От курсовете по физика пък знаете, че ако преобразувате уравнението на Айнщайн Е=МС² като разделите двете страни на С², то ще получите ново уравнение, което гласи, че енергията, разделена на квадрата от скоростта на светлината, е равна на масата. От това е видно, че всичко в материалната вселена е създадено от енергия, вибрираща с честота, по-висока от тази на всяка вибрация, намираща се в материалното царство. Още повече, че това материално царство е създадено от тази по-висока енергия, върху която са приложени понижаващи коефициенти, за да се разслоява сега първоначално на бял, а след това и на другите цветове от дъгата.
    И така, когато вниквате и обмисляте това, осъзнавате, че всичко, което виждате в материалната вселена е създадено от духовна светлина, чиято честота на вибрации е била понижена. И това ви позволява също и да разберете, че ключът към прочистването на всяко състояние в материалния свят е в това, да повишите честотата на енергията така, че скоростта й да надмине тази на сегашното ниво.
    Никога не е имало и няма да има начин истински да се реши проблема на това ниво съзнание, на което тя е била създадена. Към това просветление Айнщайн е стигнал сам, но и всички духовни хора могат да извлекат полза от него, ако обмислят нещата. Защото духовният човек лесно може да усвои тази концепция и да я използва, за да се освободи от всякакво състояние – било то материално или психологическо, а покрай това да стане отворен портал, за да помогне на обществото да разбере, че има проблеми, които не могат да се решат на това ниво. Затова е нужно да ускорим себе си – да ускорим обществото, разбирането, способността ни да проникваме в същността, състоянието на съзнанието си – до по-високо ниво.

    Обществото прогресира чрез ускоряване на колективното съзнание
    Тази концепция може първоначално да се стори чужда за повечето общества на Запад. Но тя се възприема като такава, защото не сте разбрали, че обществото е правило това в буквалния смисъл с векове, ако не и хилядолетия. Как прогресира обществото до видимо по-високо ниво? Това става само по един начин.
    Първоначално, единици от цялото население започват да ускоряват индивидуалното си съзнание извън пределите на всеобщото ниво. После, когато се събере критична маса от такива хора, се случва т.нар. от физиците фазов преход, когато внезапно останалите започват да приличат на тези, които са били пионерите. И така се случва напредъкът в колективното съзнание. Разбира се, ще има и изоставащи, но напредъкът в колективното съзнание, вече е станал. И изведнъж това, което е изглеждало непреодолимо препятствие доскоро, сега се вижда, че всъщност то е поредното условие, начин на преодоляване, които можем да намерим.
    Вгледайте се в днешните общества. Сравнете ги с тези от преди две, петстотин или 1000 години. Поставете се на мястото на хората, живеещи в тези времена, вижте нещата през техните очи. Осъзнайте, че в онези времена повечето неща са били непреодолими препятствия. А днес за вас същите тези условия се подразбират от само себе си и лесно могат да се преодолеят.
    Един прост пример – всички вие сте дошли тук за срещата, като сте преодолели определено разстояние. Сега си представете, колко време би ви било необходимо, ако преди 200 години е трябвало да стигнете до същото това място. За някои от вас това би отнело седмици, докато днес ние губим по 2 часа за самолет или малко повече с автомобил или влак. Разбирате ли, че това, което днес е пределно ясно, преди много години е било непреодолимо препятствие за хората. А сега се пренесете в бъдещето с идеята, че ако историята служи за пример, то хората ще продължават да повишават нивото на осъзнаването си и осведомеността си. И ще дойде време, когато някои препятствия, непреодолими за вас днес, ще изглеждат съвсем прости проблеми, които вече не тревожат никой.
    Сега вече можете да разберете, че напредъкът, който би ви помогнал лично и на обществото като цяло, е в това да разберете, че ние хората вече сме ускорявали съзнанието си. Но ако се концентрираме съзнателно върху това и се учим да го правим по-осъзнато, то ще успеем да повишим темпа си на ускорение.
    Eто защо можем бързо да ускорим обществата си извън пределите на някои условия, които днес приемаме като заплаха – било то финансова криза, вълнения, стачки или конфликти, които ние считаме за непреодолими. И те наистина са непреодолими, ако се гледа на тях през филтъра на определено състояние на съзнанието. Докато гледате през него, няма и да видите решението.
    Можете да преодолеете проблема само като ускорите съзнанието си до по-високо ниво, откъдето да видите това, което преди не сте успели. И вече от позицията на новото осъзнаване, новото виждане, решението внезапно ще стане очевидно. И в това е силата на четвъртия лъч, когато разбирате истинския вътрешен аспект на ускорението.

    Защо не можете да решите проблемите на другите?
    С това не казвам, че вие по всяко време можете сами да ускорите психиката си извън пределите на условията, защото, както и сте го изпитвали, това изисква време. Често то е за работа над психиката ви. И може да отнеме години.
    Възлюбени мои, причината не е в това, че сте непълноценни. Тези от нас, които се въплъщават на Земята, са преминали през същия този процес. Програмирани сте да гледате на духовните учители – Исус, Майка Мария, Буда и др., като на коренно различни от вас, защото не са имали вашите проблеми.
    И действително, някои хора в последното си въплъщение преди възнесението не са имали някои от тези проблеми, защото са работили в предишните животи. Но не си мислете, че на някои от възнесените същества им е било по-лесно да се възнесат, отколкото на вас. Всеки от нас е имал свои трудности и сигурно разбирате, че трудностите, със които се е сблъскал Исус, са били също трудни за него, както вашите – за вас. И защо това е така?
    Защото Исус е гледал на трудностите си през филтъра на същото това съзнание, в които е създавал тези условия. И вие, разбира се, гледате на трудностите си през същото състояние на съзнание, в което сте ги създали. Затова е общоизвестно, че е по-лесно да се решават чуждите проблеми, отколкото своите.
    Причината не е в това, че сте непълноценни, а защото не гледате на чуждите проблеми през чуждото съзнание. Това означава две неща. В някои случаи вие наистина виждате решението, което другият не вижда. Но в други – не виждате работещо решение, защото дори и да смятате, че сте наясно относно решението за конкретния човек, все пак не можете да го обхванете изцяло и да усетите, какво има на дъното, поради което той не може да приеме вашето решение.
    Каквато и да е ситуацията, има си простичко условие – не можете да решите проблемите на друг вместо него, защото в повечето случаи, той не може да възприеме вашето виждане за нещата. Човек сам трябва да стигне до точката, където сам ще усети решението като се основава на състоянието на собственото си съзнание.

    Всеки си има гледна точка, различна от другите.
    В повечето случаи няма да предложите разбиране, довод или аргумент, който да позволи на другия да погледне нещата така, както вие, защото няма как да ги възприеме през вашите усещания и мисли, през вашата гледна точка.
    Както разбирате, единственият верен начин да се разглежда човешкото същество или индивидуалния жизнепоток е да се отчита, че вие преценявате нещата от собствената си камбанария. Сега всички сте седнали в кръг, но ако се замислите, ще забележите, че макар и всеки да гледа една и съща стая, всеки ще я вижда от собствения си зрителен ъгъл, т.е. от различна перспектива. Ето защо вие, като индивидуален жизнепоток, като самоосъзнаващо същество, можете при наблюдаването на вселената да я опишете от своята си, абсолютно уникална гледна точка. И това се отнася до всеки от вас. Това не означава, че не можете да споделяте наблюденията си, а че това не помага на другите, ако се опитвате да наложите своята си гледна точка. Защото седящият до вас човек е неповторим индивид, създаден от Бога. Те и не трябва да гледат през вашата гледна точка, а да следват собствения си индивидуален път от конкретната точка на наблюдение, в която се намират. И всеки от вас трябва да разширява изходната си гледна точка, която също е уникална за всеки.
    Повечето религиозни движения и дори духовни учения утвърждават, че има само една истина, едно правилно учение. И ако всеки приеме това за истина, то всички бихте гледали еднакво на живота. Но само в определен етап по пътя си може да имате нуждата да вярвате в това. Когато го преминете, трябва осъзнато да си признаете, че това е мечта, но тя не е и мечта на Бога.
    Откъде тръгва тази мечта сега не е важно, но повечето от вас ще знаят точно откъде идва. Тя не идва от Бог, тъй като Бог иска да възвиси индивидуализацията си до пълнотата на всички индивидуалности. Бог не иска да унищожава индивидуалността – божествената индивидуалност, което значи, че всеки от вас трябва да открие собствената си уникална гледна точка, основана на божествената му индивидуалност и оттам да израства – всеки по уникален начин.
    Ако вземете сто възнесени владици, които са преминали през процеса възнесение, то всеки от тях е вървял по различен от останалите път. Да, ще има точка, в която пътищата им ще се пресичат, защото имат много общи неща. Но въпреки това ще си останат уникални индивидуалности, които се различават в гледните си точки за живота и Вселената. Ето защо ние, като възнесени владици, запазваме определена индивидуалност, макар това да не е същата индивидуалност, която повечето от вас виждат на Земята. Защото вие виждате човешката индивидуалност, а тя наистина трябва да се остави на заден план.

    Причината за повечето човешки конфликти
    Виждате, възлюбени мои, че повечето конфликти на Земята са свързани точно със съзнанието на хората, попаднали в капана на убеждението, че начинът да се преодолеят конфликтите между хората е, чрез изтриване на човешката индивидуалност и уравняването на всички хора. Тази мечта сте виждали в комунизма, когато сте се опитвали да създадете система, която да програмира децата от ранна възраст така, че да бъде разрушена индивидуалността им и бъдат нивелирани и еднакви, подобно на автомати, които като компютър да изпълняват програмата, вместо да взимат индивидуални решения.
    Разбира се, ако погледнете на Запад, ще видите, че там, всъщност, се случва същото, но в по-фина форма. Не се опитвам да кажа, че правителствата от Запада преднамерено се опитват да промият мозъците на хората, както се е правило при комунистическите режими. Но казвам, че програмирането е на подсъзнателно ниво, защото когато израствате в общество, просто не поставяте под съмнение това, в което самото общество не се съмнява. Така усвоявате много неща, които приемате за неподлежащи на съмнение. А това често ви ограничава.
    И така, виждате, че човешките конфликти не могат да се разрешат с подобно състояние на съзнанието, което казва: ”Тъй като съм от тази религия, или тъй като съм от тази политическа партия, или тъй като имам по-висш светоглед, ще изпълнявам ролята си тайно или пряко да стане така, че около мен всички да приемат това, което аз приемам. Защото само когато приемем едни и същи ориентири, ще можем да се разберем взаимно”.
    Според вас можете да се разберете с другите, само ако можете да изтриете човешката индивидуалност. Но не бихте постигнали целта на живота, която е в това, да израствате в индивидуалността си. На практика се вижда, че дори в комунистическите страни, които 70 години са програмирали от детството им хората да бъдат верни комунисти, са се намирали такива, които да игнорират това и да не позволят уравниловката.
    Ето защо окупираните от Съветския Съюз страни в продължение на 50 и повече години, са го отхвърлили при първа възможност. Там са се намерили хора, които се излезли напред и с готовност са изразили индивидуалността си, за да помогнат на обществата си в превъзмогването на комунистическото минало.
    И така, не само, че не е възможно, всички да се направят еднакви, но дори и да беше възможно, то би противоречало на самата цел на Живота.

    Какво се случва в обителта на Серапис Бей
    И така, към какво ви насочвам. Искам да ви помогна за по-проникновеното разбиране на нещо, за което вече говорихме, както чрез този посланик, така и в предходните четения на Възнесените Владици. Когато учениците идват в моето обиталище в Луксор, те първоначално се разделят на групи, но така, че влизащите в една група да са противоположни по личните си качества, по карма, по астрологически характеристики, по каквото и да е. Слагаме всеки в една група с тези, с които е най-вероятно да има конфликт и учениците си остават в тази група, докато не удовлетворят едно условие. Искам по-обстойно да ви разкажа за това условие, за да го разберете и се възползвате от него. Работата е там, възлюбени мои, че трябва да достигнете определен етап по пътя, преди да можете (да сте готови) да влезете в обителта на Серапис Бей на четвъртия лъч. При определена степен трябва да преминете през първите три лъча и да добиете някакво майсторство в тях. Защото е изцяло възможно да преминавате през посвещението на първите лъчи и в този процес да изграждате все по-силна индивидуалност. Често това е индивидуалност, основана на егото или на отделеното АЗ.
    Ще повторя – трябва да разберете, че когато тръгвате по духовния път, сте под силното влияние на масовото съзнание, което се стреми да изтрие индивидуалността и да и да подведе всички под общ знаменател. Затова в началните етапи трябва да си изковете по-силна индивидуалност, за да можете да се издигнете по-високо от нивото на масовото съзнание. Точно това вие правите в първите три лъча.
    Но след това, когато подхождате към четвъртия лъч, не можете да продължите нататък по този начин. И затова тези, които все още не си разбрали необходимостта да се освободят от външната личност, се събират в група с хора със същото умонастроение. Влизайки в конфликт един с друг, те проявяват качествата на външната си личност все повече и по-екстремално. И ви уверявам, че ако някога сте гледали сериали от т.нар. сапунки, снимани на Земята, то някои неща, които учениците в моята обител правят един спрямо друг, не се отличава от това, което виждате по посочените сериали.
    Понякога у мен, Серапис Бей, възниква желанието да взема сапун, за да им измия устата, когато слушам, как тези духовни ученици си говорят помежду си в опитите, възлюбени мои, да накарат другите да възприемат това разбиране за живота и духовността, които самите те са сформирали към момента.
    Нима не виждате този модел и в духовните движения, ако ги гледате непредубедено? В тях има хора, които са използвали духовното учение, за да се възвисят на по-високо ниво съзнание. Това безусловно е похвално, именно това и трябва да правите. Но има също и хора, дошли до точката, в която си мислят, че вече знаят някаква висша истина, или че са придобили по-висше съзнание или по-висок статус във външната организация. И сега ролята им е да са учители, а ролята на учителя те виждат в това, да принуждават другите да виждат духовния път така, както те го виждат. За да могат другите да вървят по пътя си така, както те са вървели по своя, защото си мислят, че той е единственият или най-висшият път. Именно това се случва с хората, когато идват в моята обител. Много от тях са с чувството, че вървят по пътя и са повишили съзнанието си над предишното, и че този път е действен и по него трябва да вървят и останалите, за да постигнат техния прогрес.
    Работата е там, възлюбени мои, че пътят ви наистина е действен, но за вас, което не означава, че ще действа и на другите. С това не казвам, че не преминавате през общи за всички посвещения, които всички задължително преминават. Разбира се, че можете да вдъхновявате другите и да им помагате, като разказвате за опита си. Но сте виждали, какво се случва с много хора в духовните движения – вместо да споделят опита си, те се стремят да наложат своята гледна точка на другите.
    Когато споделяте, възлюбени мои, позицията ви не е агресивна. Просто казвате „Позволете ми да разкажа, как се случиха при мен нещата”. С разказа си давате свободата на другите да разбират вашия опит така, както те искат. Но когато имате намерението да проектирате върху другите определени гледни точки, намерението ви е да ги промените, а така не им предоставяте свободата за избор.
    Но знаете ли, възлюбени мои, какво е казал Исус? Това, което правите на другите, преди това трябва да направите на себе си. Това означава, че подсъзнателно в повечето случаи, вие не предоставяте свободата на самите себе си. А разбирате ли, какво означава това? – че до момента сте следвали път, довел ви до по-високо ниво от първоначалното, но вече си мислите, че трябва да продължите по него, за да ви изведе отново на по-високо ниво. Но когато стигнете до четвъртия лъч, това вече не е валидно.

    Четвъртият лъч изисква ново мислене
    Пътят, който ви е водил през трите първи лъча, няма да ви позволи да преминете посвещението на четвъртия лъч, защото трябва да се ускорите до съвсем ново ниво, за да преминете тези посвещения. И затова, ако се опитвате да продължавате да правите същото, да подхождате в същото състояние на съзнанието, то ще останете в групите, където безкрайно се спори, разсъждава и се препирате с другите, които са в същото състояние на съзнание, каквото е и вашето. Там ще бъдете толкова, колкото ви е необходимо.
    Сигурно аз, Серапис Бей, съм ви по-известен като поддръжник на дисциплината, но има стадии, където дисциплината не работи. Защото тези хора няма да чуят това, за което ще им говорите. Разбирате ли, защо говорим за училището на суровите удари? То е необходимо, когато хората не искат да чуят това, което им говорите. Те не могат и няма да слушат духовния учител, защото трябва да получат опитности, докато не им омръзне и си кажат: „Това ми е достатъчно, би трябвало да има нещо по-добро, трябва да има нещо друго”.
    Преминалите през първите три лъча хора, не ги хвърляме отново в обикновения живот, където да се учат от физическия опит. Затова им давам междинен вариант, когато могат в групи да създават опитности помежду си, като неизменно убеждават някого и му доказват, че не е прав, докато той не се съгласи да приеме гледната им точка.
    И на този стадий не помага никаква дисциплина. Не тях просто им е нужен опит и докато не почувстват, няма да прочувстват и да кажат: „Край, това ми омръзна – готов съм за по-добрия път, да потърся дали няма по-добър път”. В този момент мога да им покажа (отново, като многото пъти преди) по-хубавия път. Но вече те могат да видят поне аспектите, които преди не са виждали, защото порива им да проектират, е блокирал способността им за възприемане.
    Вие не можете едновременно да гледате напред и назад. Ако сте заети с проектирането на вашия образ върху другите, няма да получите по-висше виждане от духовния учител. Това наистина е така просто, възлюбени мои. Не можете да попивате, ако постоянно проектирате навън – никой не го може!
    Може да си мислите, че сте различни, но това не е така. Това е един от чудесните уроци на материалната вселена. Гравитацията действа еднакво на всеки, независимо от убежденията му. Няма значение, колко висши и могъщи сте в обществото - както за казвали за кралете в древността: „И те като всеки, по реда си”.
    Този приравняващ фактор е ценен, когато разбирате, че вашата гледна точка не е по-висша, от която и да е друга. Начинът ви е уникален, а при уникалността всички сравнения и съждения за ценността, просто нямат смисъл. И това е нещото, което се случва с учениците, след като понякога дълго време са били в конфликт в стремежа да вземат връх и да докажат правотата си и неправотата на другия, като го заставят да се съгласи, че бърка, и че трябва да се промени.
    В един момент стигат до точката, където изведнъж замръзват неподвижно и се вижда, че нещо в съществото им просто се отпуска. И тогава вие като учител разбирате, че ученикът е готов. Сега вече мога да се появя, защото сега ученикът ми е способен да ме види. А до момента те са виждали само менталния образ в ума си. И ако не съм съответствал на него, те просто са ме отхвърляли, както и всичко, което бих казал.
    Ние чакаме точно този момент. Много от вас ще узнаят по пътя си, че са имали тези опити, когато нещо ви е изваждало от обичайното състояние на съзнанието. Изведнъж е настъпвала или тишина, или освободеност (отвореност). Били сте отворени за нещо ново и внезапно това ново се е появявало, като че отникъде. Повечето от вас разказват, че са открили сайта AskRealJesus случайно и мистично. Но това не е било нито чудо, нито мистика. Просто сте стигнали точката, в която се е появила освободеността.

    Капанът на окончателното разбиране
    Но после, мои възлюбени, се пазете от капана, в който са се хванали толкова много духовни хора с мисълта, че са открили окончателното учение, и че оттук-нататък им необходимо само да го изучат и изпълняват определени практики, за да постигнат целта си. Не, възлюбени мои, ще постигнете целта си само, ако продължавате да сте отворени за вътрешно ръководство. Няма външно, дадено от небесата ръководство, което да ви изведе до Спиралата на възнесението. Няма механичен начин да станете възнесено същество. Това е била и мечтата на Луцифер – да накара хората да се спасят. Но това е невъзможно да се направи.
    То трябва да идва отвътре и е невярна представата, разпространена в толкова много традиционни религии, че Бог гледа отгоре и ви сочи строго пътя, по който да вървите – от вас се иска само да не нарушавате желанието му. Няма как да се възнесете, ако следвате съветите на външен учител. Вие трябва да стигнете до точката, когато не се опитвате винаги да получавате съвети отвън, защото вече сте готови да взимате решения! Няма да се възнесете, ако сте решили да не се вслушвате в себе си, а да изпълнявате само това, което ви казва уж непогрешимия духовен учител. Така няма да се възнесете. Следването на духовния учител може да ви помогне да преминете първите три лъча, но няма да спомогне за посвещаването ви в четвъртия лъч. Защото единствения начин да стане това, е да стигнете до точката, когато ускорявате съзнанието си вътрешно. Това не става силом и идва, когато стигнете до заключението, че има просветление в ума ви, който води до духовното царство и можете да позволите на духовната светлина да струи в ума ви отвътре. Не от външен източник, от учител, който е въплътен Бог, не от по-просветлен от вас, не от възнесените владици извън вас – случва се отвътре. Но тази точка се постига само с решението да ускорите съзнанието си до степен да станете открити за тази светлина.
    Понякога е ценно да се предадете, защото съществуват много неща, с които трябва да се разделите и да освободите. Но само готовността няма да ви изведе отвъд четвъртия лъч. Умението да се предадете и освободите е важно при петия лъч, макар че е необходимо също и на първите три лъча. А четвъртият лъч е център на спектъра семейство лъчи, защото е точката, в която трябва да решите да се ускорите – да ускорите съзнанието си. Тук, възлюбени мои, тайната не е в това, което повечето си мислят - че нещо трябва да се разбере.
    Виждате хора, които са се събрали и спорят – мислят си, че същността е в това да се стигне до някакво окончателно разбиране. И че когато това стане, по някакъв вълшебен начин ще могат да направят следващата стъпка. Но това не е така – не всичко е в разбирането. Работата е в решението. А решението трябва да бъде подобно на това: „Повече няма да се въртя безкрайно в кръг. Решавам точно сега да се ускоря извън пределите на сегашното си ниво и поради това освобождавам всичко, което ме задържа в него”. Това е решителност, но не е решение на външния ум. То идва отвътре и е много фин процес – не можете чрез външния ум да го накарате да се случи.
    Не използвате ли волята си, това няма да се случи. Няма как да стане със седене и пасивно чакане. Колкото и да чакате, няма да се случи. От друга страна, не можете да използвате външния ум, за да приемете насила това решение, и колкото повече се опитвате, толкова повече ще го отблъсквате от себе си. Прилича на загадка, но тя може да бъде разгадана. Ние я разгадахме и видяхме много ученици, също успели в това. Някои от вас също са го направили и всички вие можете. Просто трябва да намерите точката, от която се вижда, че се въртите в кръг и затова не можете да пристигнете никъде. И след като е така, можете съзнателно да решите да излезете от пределите му като се ускорите. Смисълът не е в разрешаването на някаква задачка, а в себеускоряването си, в надскачането на това си състояние на съзнанието.

    Потенциалът на Европа да превземе старите шаблони
    Защо точно в Холандия говоря за това? Защото Холандия е символ за много неща в западния свят към момента. Разбира се, много други страни са на същия етап на развитие, но Холандия е много типичен пример за страна, построила благополучно общество - благополучно, в материалния смисъл на думата. Но няма как да промените факта, че колкото повишавате материално благосъстояние на хората, толкова повече те стават нещастни и имат все повече психологически проблеми.
    И не знаете, какво да правите, защото не искате да си признаете, че днешният ви подход е на основата на странна смесица от традиционно християнство и материалистична наука, а тя не може да ви изведе на следващото ниво. Не можете да излезете извън проблемите, които създавате в този момент. Нямате начин за решаването на тези психологически проблеми, защото те не са психо- и не са –логически. Те са духовни проблеми! И при тях логиката е неприложима. Единственото решение е да ускорите съзнанието си извън границите на проблемите. ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ! Защото можете и да се въртите в кръга с опитите си да откриете в традиционното християнство или материализма решението на психологическите проблеми, но никога няма да ги разрешите, докато не признаете, че всички хора имат обща духовна потребност.
    Дори няма нужда да я наричате духовна, но трябва да си признаете, че хората имат нуждата да се издигат по-нагоре. Нужно им е да имат усещането за цел, чувството за направление и за смисъл на живота, сигурността за това, че могат да повишават и ускоряват състоянието на съзнанието си, и че това им помага да живеят по-щастлив, мирен и изпълнен със смисъл живот. Няма друг начин, освен да се посочи на хората пътя за ускоряване на съзнанието. Можете да наречете този път духовен или недуховен, както пожелаете. Дори и да се изразите различно, принципът е универсален. Не ускорявате ли съзнанието си, не гледате ли на живота като на процес за ускоряване на съзнанието си, не можете да бъдете в света, да бъдете щастливи, да се реализирате. И ставате закрита система, която създава все повече и повече проблеми в съзнанието ви, докато просто не експлодирате от тях и вече не можете да функционирате.
    Няма друг начин и това означава, ще повторя още един път, че обществото, западното общество, за да се издигне на по-високо ниво, първоначално трябва да осъзнае факта, че това, което сега правим е въртене в кръг, което няма да доведе до никъде. И след като е така, трябва да приемем решението да се ускорим.
    Ясно ви е, мои възлюбени, че въртенето в кръг не може да става до безкрайност, нали? Ако сте на единия от етажите на сградата и постоянно обикаляте в кръг този етаж, няма как да стигнете до следващия. Сега просто използвайте инерцията на кръговото движение, но насочете вектора на усилията си извън този кръг. Какво ще създадете така – спирала. Движението ви в кръга се превръща в спирала, която извежда нагоре. И тогава ще можете да се издигнете на следващото ниво, по тази спирална стълбичка, която е живота. Това го разбирате едва сега, а преди живота ви се струваше задънена улица. Но вие трябва да решите да излезете извън пределите разбирането на това – там, където имате моментум, движеща сила, която да превърне кръговото ви движение във възходяща спирала. Нима не забелязвате, че ако гледате непредубедено, ще видите толкова много духовни и религиозни хора, които разбират нещата, но не могат да превърнат знанието в действие, не могат да се откъснат от тези стари моменти. А причината е само една – разбирането им е затворен кръг. Нужен е ускоряващ фактор, който да превърне кръговото движение във възходяща спирала – друг начин няма. Никога не е имало и няма да има.
    Можете да следвате лъжеучители, обещаващи ви автоматическо стъпване на пътя към спасението, кратък път, бърз резултат, начин за възнесение, без да се вглеждате в себе си и взимате решения. Можете да ги следвате толкова дълго, колкото искате, скъпи мои. Защото докато ги следвате, не сте готови за това, което ще предложа аз. И след като е така, то нищо не мога да направя за вас. С това не ви осъждам и не ви обвинявам – просто констатирам, че учителят може да научи само този, който е готов да възприеме учението ви. Никой не може да ви учи на всичко и никой не може да научи всички. Аз съм владика от четвъртия лъч. Нямам грижата да обучавам хората на първия лъч, защото знам, че възлюбеният ми брат е повече и изцяло способен да прави това. Знам, че Владиката ПОВЕЧЕ е повече от способен да учи хората, учениците на първия лъч.
    Аз не се занимавам с това да седя и наблюдавам учениците на Владиката ПОВЕЧЕ, казвайки си „Ама как така не разбират” и после да отида в Дарджилинг и на чаша чай да кажа на Мория: „Не виждаш ли, че неправилно обучаваш учениците си? Те не разбират (и методите ти) – трябва да ги учиш по моя начин и тогава ще разберат”. Ние не работим така, възлюбени мои, защото сме надрасли това. Аз уча на нещо, Владиката ПОВЕЧЕ на друго, Ланто – на трето. И ние знаем, че всеки от нас преподава достатъчно обемно, за да минат учениците на следващото ниво. Ние знаем също, че няма съвършено учение, което да доведе всеки ученик на следващото ниво, тъй като такава гаранция няма, защото всичко в крайна сметка зависи от решението на ученика. И ние позволяваме на ученика, имаме неограниченото търпение за това, да преминава опитите, които са му нужни, за да стигне до нивото, когато е готов да вземе решението за следващата си стъпка.

    Давайте си пространство един на друг
    Нима не можете, възлюбени мои, да гледате еднакво на всички? Не виждате ли, че докато проектирате навън и се стремите да променяте другите, самите вие се въртите в кръг? Защото дотолкова сте се фокусирали върху другите – да промените възгледите и решенията им, че нямате осъзнаването и вътрешната тишина, за да се обърнете навътре към себе си и да приемете единственото решение, което да превърне кръговото ви движение във възходяща спирала. Нима не виждате това, възлюбени мои?
    Тогава ще разберете, че ако можете да освободите съзнанието на проектиране, то ще успеете да се издигнете на съвършено ново ниво, когато ще започнете да учите хората чрез единствено верния начин – с примера си.
    Това е възгледа, който поддържам за всички ученици в света към този момент. Възгледа ми и за това, че някои от най-развитите страни в Европа ще се издигнат дотолкова, че да признаят необходимостта от взимането на решение за ускоряване към по-високо ниво.

    Думите ми са фохатични ключове
    И така, докато произнасях тези думи на физически план, думите станаха фохати. Фохат е дума, която носи не само смисъла, който обикновено свързвате с думите, и който умът ви може да изтълкува, а нещото, което носи и вмества светлината. Поради това тази диктовка беше фохатичен израз, чрез който се освободи светлината не само чрез словото на посланика, но и чрез всяка ваша аура и чакра, в степен, всеки от вас да е готов да бъде отворен портал. И откъдето и да сте пристигнали, оттук до родните ви места се простира дъгата на светлината. Този поток светлина някои от вас забелязаха, но дори и да не сте го видели, не се натъжавайте – все пак поток светлина имаше.
    Предадохме думите, с които умът ще направи обичайното – ще ги изтълкува според сегашното състояние на съзнанието. Но аз също направих фохатично освобождаване на светлината, което може да се усвои от тези, които искат това и да го ползват за собственото си ускорение. Но да се ускорите можете само, ако сте готови да извършите своята част от работата – да вземете решението да струите заедно със светлината. Вие не произвеждате светлина, разбирате ли? Никой не може да произведе светлина от само себе си, но можете да я получите вътре в себе си, ако отворите потока на духа, Светия Дух. А това изисква решение, тъй като трябва да сте готови да позволите на светлината да ви отнесе извън пределите на днешното ви ниво. За това е нужно решение. И в определен смисъл то е едновременно и да се ускорите, и да се освободите. Това е решението да освободите старото, това е решението да сте готови да поемете новото и никога да не се обръщате назад, да не повтаряте старите модели на поведение и мислене, защото знаете, че сте ги оставили завинаги.
    Това е възможността пред вас и тъй като АЗ СЪМ учител ви казвам – вие решавате дали да се ускорите или да се върнете в обителта ми или отново да влезете в обичайната ви терапевтична група, където да правите едно и също, независимо, колко дълго сте го правили. При всички случаи, обичам ви и ви благославям. Но мога да направя безкрайно повече, за да ви помогна, ако сте готови да приемете решението да се ускорите заедно с мен. Казах достатъчно, както казват, и няма какво да се добави. Разбирането не може да се даде. То е изцяло въпрос на решение и то от ваша страна, защото своето си решение аз отдавна взех.
    Приключих за днес и ви оставям с безкрайния свят в Пламъка на Ускорението, което няма нуждата да променя някого, защото тече с постоянно движещата се радост, съдържаща се в него, издига се все по-нагоре и нагоре, без да се замисля за нищо извън сферата на собствената си свободна воля.
    АЗ СЪМ Серапис
    Превод: Анита

http://www.universalpath.org/article.php?id=2047


Създадено: 14/02/2012 • 12:39
Обновено : 14/02/2012 • 12:39
Категория : В помощ на духовното усъвършенстване
Страницата е посетена 4090 пъти


Версия за печат Версия за печат

react.gifКоментар:

Вси още няма коментари.
Може първи да добавите коментар!

^ Нагоре ^

Главна   Новини   Файлове   Препратки   Въпроси   Впечатления   Форум   Статистика  


  Site powered by GuppY v4.6.28 © 2004-2005 - CeCILL Free License

Страницата е генерирана за 0.56 секунди